miercuri, 29 octombrie 2014
Laptele poate duce la fracturi şi poate scurta viaţa
Potrivit unui
studiu recent, laptele poate creşte riscul apariţiei fracturilor şi scurtează
durata de viaţă. Ideea, potrivit căreia laptele ne întăreşte oasele este
complet falsă, ba chiar dimpotrivă poate duce la creşterea riscului apariţiei
fracturilor.
Asta a descoperit un grup de cercetători din Uppsala, Suedia.
Femeile care consumă mult
lapte au un risc extrem de ridicat de a muri. Acum doi
ani, profesorul Karl Michaëlsson de
la Universitatea din Uppsala a renunţat complet la lapte. În prezent, acesta
bea iaurt în loc de lapte şi spune că mulţi ar trebui să facă ca şi el. Acesta
împreună cu grupul său de cercetători de la Universitatea din Uppsala au
publicat în British Medical Journal un studiu în care au descoperit că
laptele poate scurta viaţa.
Acum mai bine de 20
de ani, între 1980 şi 1990, 61 000 de femei şi 45 000 de bărbaţi din Uppsala au
participat la un sondaj de sănătate. Aceştia, care erau de vârstă mijlocie, au
trebuit să răspundă cât de des mănâncă şi beau anumite alimente şi băuturi,
printre care şi lapte.
Studiul recent
indică faptul că un sfert dintre femeile care au participat la sondaj au murit,
iar 17 000 dintre ele au făcut o formă de fractură.
Atunci când cifrele
au fost comparate cu gradul de consum al laptelui, cercetătorii au obesrvat o
legătură. Pentru fiecare pahar de lapte consumat, o femeie riscă să îşi
scurteze viaţa cu 15 la sută.
Karl
Michaëlsson spune că femeile mureau şi înainte şi aveau un risc mare de a face
fracturi dacă beau cantităţi mari de lapte. Şi bărbaţii aveau un risc ridicat
de a muri din cauza consumului de lapte, însă la aceştia nu s-a observat o
legătură în ceea ce priveşte riscul de a face fracturi. Acesta adaugă că nici
la femei şi nici la bărbaţi nu s-a dovedit teoria răspândită potrivit căreia
laptele întăreşte scheletul datorită cantităţii ridicate de vitamină D şi
calciu. Dimpotrivă, pentru femeile care consumă cel puţin trei pahare de lapte
pe zi riscul de a face fractură de şold creşte cu 60 la sută.
Cele
mai obişnuite cauze ale morţii erau bolile cardiovasculare, iar totul era cuzat
de lactoza din lapte care constă din galactoză şi glucoză. Şoarecii de
laborator care au fost injectaţi cu aceeaşi cantitate de galactoză, care
corespunde cu 1-2 pahare de lapte, au îmbătrânit repede din cauza
inflamaţiilor.
Cercetătorii au făcut teste de sânge pe bărbaţii şi femeile din studiu
care consumau mult lapte şi au observat o cantitate ridicată de galactoză care
produce inflamaţii. Cu toate acestea, cei care consumau mult iaurt nu au avut
aceleaşi rezultate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu