luni, 17 februarie 2014
Cum să renunţaţi la zahăr
O alimentaţie lipsită de zahăr nu este imposibilă, nici
atunci când dorinţa de a consuma ceva dulce pune stăpânire pe noi, este de
părere nutriţionistul Fredrik Paulún.
Toată lumea tânjeşte după ceva dulce câteodată. Este şi
normal deoarece ne face mai vioi şi chiar ne şi
binedispune. Din păcate, mulţi
dintre noi exagerează în ceea ce priveşte consumul de produse bogate în zahăr.
Atunci când mâncăm ceva dulce ne este foarte greu să ne oprim.
Când consumăm produse bogate în zahăr ne simţim bine dispuşi
pentru moment, însă atunci când zahărul dispare din sânge ne dispare buna
dispoziţie. O alimentaţie bogată în zahăr pe termen lung poate avea nişte
efecte considerabile în ceea ce priveşte luarea în greutate. Mulţi sunt
conştienţi de acest lucru, însă puţini ştiu că o astfel de alimentaţie poate
creşte riscul apariţiei cancerului, diabetului de tip 2 şi a bolilor cardiace.
Nutriţionistul Fredrik Paulún declară că luarea în greutate
nu este atât de îngrijorătoare precum riscul de a te îmbolnăvi. Acesta este de
părere că consumul de zahăr este aproape la fel de periculos precum consumul de
băuturi alcoolice.
Întrebarea esenţială este dacă merită riscul deoarece zahărul
nu ne conferă nicio substanţa nutritivă, ci o groază de calorii. Acesta ne face
să ne simţim sătui astfel încât să nu putem să consumăm o mâncare adevărată.
Excesul consumului de zahăr ne poate îmbolnăvi.
Un bun început ar fi să nu consumaţi zahăr timp de o
săptămână. Astfel, dorinţa de a consuma ceva dulce revine la un nivel normal şi
astfel o să ne fie mai uşor să spunem nu zahărului, declară Fredrik Paulún care
însuşi a încercat această metodă.
Atunci când băgăm în noi din când în când ceva dulce,
organismul răspunde crescând producţia de grelină. Acest hormon irită centrul
recompensei din creier şi ne face să ne dorim lucruri care să ne satisfacă
rapid: alcool, droguri sau „ceva dulce”.
Încercaţi să faceţi multă mişcare şi să dormiţi bine.
Astfel, nu veţi mai avea o dorinţă aşa de mare de a consuma ceva dulce.
Heringul marinat, sushi-ul sau mâncarea thailandeză sunt
destul de gustoase, însă aveţi grijă deoarece acestea conţin o cantitate mare
de zahăr.
Nutriţonistul afirmă că la fel cum ne recomandă să evităm
consumul de zahăr ne recomandă să mâncăm fructe. Asta deoarece fructele conţin
între 80 şi 85 la sută apă şi de aceea la fel de periculos ca atunci când
consumăm o prăjitură sau un tort.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu