marți, 23 octombrie 2012
Roşiile reduc riscul de atac cerebral
Mâncatul pătlăgelelor roşii este bun pentru a reduce riscul de atac cerebral. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii finlandezi. Acest efect benefic al roşiilor se datorează faptului că au din abundenţă în conţinutul lor licopen, un antioxidant din familia carotenoidelor. Licopenul le dă şi culoarea roşie foarte vie. Cercetătorii au recrutat 1.031 compatrioţi, cu vârste între 46 şi 65 de ani, cărora li s-a măsurat indicele de licopen din sânge pe parcursul a 12 ani. Astfel, ei au înregistrat 67 de atacuri cerebrale (AVC) în grupul observat, survenite la cei care au consumat mai puţin licopen. Jouni Karppi, de la Universitatea Kuopio, din estul Finlandei, a ajuns la concluzia că un consum de fructe şi legume joacă un rol major în prevenirea AVC-ului. Cercetătorii atrag atenţia că roşiile verzi şi galbene nu conţin licopen, se găseşte mai mult licopen în coajă decât în miez. Licopenul din roşiile preparate e mai uşor absorbit de organism.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu