luni, 29 decembrie 2014
Asta se bea pe glob de sărbători
Noi, românii ne-am obişnuit să ciocnim un pahar de şampanie
la puntea dintre ani.
Pe glob, însă, se folosesc diverse băuturi pebtru a marca
trecerea dintre ani. Acestea sunt cele mai
cunoscute exemple :
1. Vin chaud, Franţa
Vinul acesta se prepară din vin roşu, suc de lămâie,
cuişoare, scorţişoară şi zahăr.
2. Şampanie, Franţa
Această băutură nu are nevoie de prezentare, fiind cea
iubită şi cea mai cunoscută.
3. Coquito, Puerto Rico
Această băutură seamăn ca şi aspect cu eggnog-ul American
bazat pe ouă. Coquito, însă, nu conţine ouă, ci se prepară cu lapte de nucă de
cocos, rom alb, extract de vanilie, scorţişoară, lapte praf şi condensat.
4.
Glögg, Suedia, Norvegia şi Danemarca
Seamănă
la culoare cu vinul chaud francez, însă are o tărie dată de votcă şi arome de
ghimbir şi vanilie.
5.
Glühwein, Germania
Vinul
fiert traditional german
6.
Vin Greyano, Bulgaria
Această versiune bulgară de vin fiert conţine felii de
mere, miere şi un pic de piper
7. Wassail, Marea Britanie
Fierbinte şi picantă, această băutură tipic britanică e
bazată pe cidru, rom alb, scorţişoară, cuişoare şi ghimbir.
8. Mulled wine, Marea Britanie
Vinul fiert englezesc este la fel ca şi cel francez, însă
mai conţine şi un pic de ghimbir, suc de lămâie şi portocale.
9. Cola de Mono, Chile
O traducere a acestei băuturi ar fi “coadă de maimuţă”.
Aceasta se consumă rece, cu cuburi de gheaţă. Băutura esre un amestec de lapte,
apă, cuişoare, nucşoară, scorţişoară, zahăr şi cafea solubilă la care se adaugă
nişte brandy american. Cola de Mono se serveşte după ce este lăsată câteva ore
în frigider.
10.
Vodka, Rusia
Ruşii
nu îşi schimbă băutura lor tradiţională nici de sărbători. Vodka se bea cu
orice ocazie în pahare mici.
11.
Sorrel punch, Jamaica
Această
băutură poate fi consumată atât de copii (versiunea fără alcool) cât şi de
adulţi (versiunea cu rom), fiind tipică în Caraibe. Este preparată din apă,
zahăr, scorţişoară, ghimbir, cuişoare şi flori de hibiscus. Se fierbe şi se lasă apoi la rece două zile. Băutura se
serveşte rece.
12.
Eggnog, SUA
Această
băutură este simbolul sărbătorilor de iarnă pentru americani, fiind preparată
din brandy, rom, lapte, albuşuri de ou, zahăr şi gălbenuşuri de ouă bătute cu
zahăr şi smântână. Totul se pune la fiert într-o cratiţă. Eggnog-ul se poate
bea atât rece cât şi cald.
13.
Lait de poule, Canada
Aceasta
este versiunea francofonă de eggnog. În loc de brandy şi rom se pune whisky.
14.
Café de olla, Mexic
Această
băutură mexicană este fără alcool. Conţine apă, zahăr brun, cafea solubilă,
scorţişoară şi serveşte caldă. Versiunea cu alcool se obţine prin adăugarea de
rom sau brandy.
15. Bere, Estonia
Băutura tradiţională a acestei ţări se bea şi de
sărbători.
16. Shrubb, Antile
Această băutură tradiţională din Antile se prepară direct
în sticlă. Conţine rom alb cu aromă de fructe de citrice. Trebuie preparată cu
o lună înainte de sărbători. Romul este lăsat trei săptămâni la macerat în
sticlă cu coji de mandarine. În final se adaugă zahăr după gust.
17. Cava, Spania
Cava este vinul spumant spaniol produs prin aceeaşi
metodă ca şi şampania franceză, dar cu soiuri diferite de struguri.
18. Grzaniec, Polonia
Versiunea poloneză de fin fiert se poate face atât cu vin
cât şi cu bere încălzită şi condimentată.
19. Glögi, Finlanda
O altă versiune de vin fiert care mai conţine şi ouă,
migdale şi stafide.
20. Tan, Armenia
Aceasta este o băutură preparată din iaurt, sare, busuioc
şi castraveţi tocaţi. Trebuie lăsată cel puţin o oră în frigider înainte de a
fi consumată.
21. Bozicni punc, Croaţia
Această băutură este o altă variantă de vin fiert la care
se adaugă lichior de caise şi zahăr vanilat.
22. Idromiele, Belgia
Băutura se prepară direct în sticlă prin amestecarea de
sirop de miere, apă şi drojdie. După ce este lăsată la fermentat timp de 40 de zile,
trebuie să aşteptăm încă o lună înainte de consum. Se consumă rece.
23. Jeropiga, Portugalia
Must, brandy şi zahăr. Astea sunt ingredientele de bază
ale acestui lichior portughez. Jeropiga se consumă de regulă începând din luna
noiembrie.
24. Hot Irish whisky, Irlanda
Această băutură este un whisky încălzit şi condimentat cu
cuişoare şi îndulcit cu zahăr.
25. Kefirs, Lettonia
Kefirs este o băutură preparată din lapte fermentat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu