Un produs Blogger.

likeboxpopup

luni, 19 septembrie 2016

Asta trebuie să faceți în caz de sângerare severă

Să știi cum să oprești o hemoragie puternică poate fără exagerare să facă diferența dintre viață și moarte. Acest lucru se poate întâmpla în doar câteva minute și mai mult de 35 la sută dintre victime mor chiar înainte de a ajuge la spital.
   Ați ști ce să faceți dacă aveți de-a face cu o victimă de accident rutier, de muncă sau de atac terorist?


  Experții dezvăluie niște pași simpli care pot fi urmați de oricine pentru a crește șansele ca cineva să supraviețuiască până ce sosesc paramedici.
 Doctorul Matthew Levy, un profesor asociat de medicină de urgență de la Universitatea John Hopkins din Baltimore spune că este important să recunoaștem cum arată o sângerare severă. Acesta crede că ar fi o idee bună ca instrumente de control a sângerării care să conțină tifon și bandaje de compresie ar putea fi amplasate în locuri publice în caz de urgență.
  Poate fi evident de spus, însă hemoragia severă se observă atunci când sângele curge rapid dintr-o rană. Alte semne cuprind o baltă de sânge care se tot mărește sau hainele care par ude până la piele cu sânge. Chemați imediat o ambulanță și uitați-vă dacă observați schimbări în comportamentul victimei care ar indica un șoc provocat de pierderea de sânge.
 Doctorul Levi spune că pentru a opri o sângerare nu ne trebuie neapărat instrumente speciale sau un set de control al sângerării. Totul constă în a găsi sângerarea severă și de a o opri.
 Pentru a putea vedea bine rana, hainele victimei trebuie să fie scoase sau tăiate. Dacă vedeți mizerie sau moloz experții recomandă să curățați dacă este posibil, însă atunci când îndepărtați obiecte de mari dimensiuni sau unele care sunt în rană să aveți grijă să nu cauzați o sângerare și mai masivă.
  Este vital să aplicați presiune pe rană pentru că este posibil ca o persoană să elimine tot volumul de sânge în doar un minut de la o rană gravă.
  De regulă ar trebui să folosim mănuși ca să aplicăm presiune, însă de multe ori nu avem la îndemână. Doctorul Levy spune că în astfel de cazuri este indicat să folosim cârpă curată ca să evitem orice posibile infecții. "Până la urmă totul se reduce la fizică elementară. Este ca un furtun care curge. Acesta nu va mai curge dacă aplicăm o presiune care să fie mai mare decât presiunea de curgere., adaugă acesta.
 Trebuie să găsim mai întâi sursa sângerării din rănile mai mari și să aplicăm presiune directă acolo. Este esențial ca oamenii să știe cum să bandajeze o rană. Plasarea de tifon într-o rană ajută la aplicarea de presiune suplimentară și ajută ca sângele să coaguleze mai repede. Dacă tot mai curge sânge adăugați mai multe materiale pe rană.
 Deseori sângerarea poate fi încetinită dacă menținem rana la nivelul inimii. Pentru cei cu o hemoragie la nivel de picioare este esențial ca victima să stea așezată și să li se ridice zona rănită (asta în cazul în care nu se poate observa o fractură). Acest proces ajută ca sângele să nu dea năvală spre rană și să înrăutățească hemoragia. De asemenea, poate ajuta să reducă durerea, umflătura și inflamația.
 Acoperiți persoana rănită cu ceva pentru a menține căldura corpului și pentru a preveni ca victima să intre în șoc hipotermic.
 O bandă de compresie poate fi folosită dacă aplicarea de presiune nu funcționează sau victima trebuie să fie mutată. Doctorul Levy avertizează că poate fi folosită, însă doar la picioare sau brațe. Astfel de benzi de compresie nu le avem întotdeauna la îndemână în situații de urgență, mulți folosind materiale improvizate precum curele pentru a opri sângerarea. Totuși, orice material folosit pentru a încetini sângerarea trebuie să aibă cel puțin o lățime de 3,8 cm, dacă sunt mai înguste pot face mai mult rău.
 Doctorul Levy spune că nu dorește ca oamenilor să le fie teamă să folosească o bandă de compresie dacă sunt nevoiți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets