Un produs Blogger.

likeboxpopup

Picătura de mai bineÎn această rubrică vă vom prezenta greşeli de limba română care se pot face şi ne pun într-o lumină proastă. Greşeala e omenască şi de ea nu scapă nimeni. Dar, haideţi, să învăţăm să ne ferim de cele mai oribile, citind exemplele pe care vi le oferim. Totodată vă vom explica înţelesul unor neologisme cu ajutorul unor exemple.-Cuvântul pulover se pronunţă pulovăr. Este greşită pronunţia plovăr.

-Domnul Savaot însemnă Domnul Dumnezeul oştirilor


-Greşit se spune mi-ar place- corect este mi-ar plăcea
                                                                                                       
-Cuvântul anacronic, potrivit DEX, înseamnă nepotrivit în raport cu o anumită perioadă de timp, cu ideile, cu obiceiurile actuale.

-Se spune corect sandvici sau sandviş.


-Se spune corect crenvurşt

-Cuvântul vetust înseamnă, conform DEX, care are un aspect învechit, uzat, arhaic, demodat. Exemplu de folosire: casele aveau aspect vetust

Cuvântul odaliscă înseamnă, conform DEX, femeie de serviciu în haremul unui sultan
- Cuvântl imund, care înseamnă mudar, nu trebuie confundat cu cuvântul imun, care înseamnă care prezintă imunitate; care nu poate contracta o anumită boală infecţioasă.

- Maxim este un adjectiv, care înseamnă, conform DEX, care are cea mai mare dimensiune, durată, intensitate, foarte mare; maximal. Un alt sens este de cea mai mare valoare pe care o poate avea, într-un anumit interval, o funcţie sau o cantitate variabilă.

- Maximum este adverb, conform înseamnă limita superioară peste care nu se poate trece. De asemenea înseamnă cea mai mare cantitate, valoare, intensitate
Întrebuinţarea corectă pentru Maxim şi Maximum dă adesea bătăi de cap. Iată câteva exemple pentru a nu mai greşi: 
Spunem corect: efort maxim, greutate maximă (adjectiv)
Corect: citim maximum trei paragrafe (adverb)

- Dreptul de veto înseamnă dreptul de a te opune

Vizavi, potrivit DEX, înseamnă Peste drum (faţă) în faţă, în punctul exact opus, de exemplu: Persoană care se găseşte vizavi (în faţa cuiva) la o masă; vizavi mai înseamnă faţă de..., în raport cu..., în comparaţie cu.  Este greşit când vizavi se asociază cu o noţiune abstractă, de exemplu: vizavi de părerea mea.

- Pluralul substantivului laudă este laude şi nu lăuzi!

- Pluralul substantivului ciocolată este ciocolate şi nu ciocolăţi!

- Cuvântul persuasiune înseamnă, conform DEX, acţiunea sau darul de a convinge, puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. Exemplu de folosire a cuvântului: Persuasiunea este o formă de influenţă socială prin care oamenii sunt convinşi să adopte un anumit tip de gândire sau o anumită atitudine.


Cum se conjugă corect verbul a cheltui,

Eu cheltui
Tu cheltui
El cheltuie
Noi cheltuim
Voi cheltuiti
Ei cheltuie


Sau

Eu cheltuiesc
Tu cheltuiesti
El cheltuieste
Noi cheltuim
Voi cheltuiti
Ei cheltuiesc

Deşi mulţi consideră că este corectă a doua variantă, DOOM 2 acceptă ambele varianteVerbul popular şi familiar “mătrăşi” este folosit adesea cu înţeles greşit. Potrivit DEX înseamnă A îndepărta pe cineva a cărui prezenţă este supărătoare; a alunga, a goni, iar expresia A mătrăşi din lumea asta înseamnă a ucide. Iată şi alte utilizări pentru a înţelege sensul corect: Îl va mătrăşi Făt-frumos pe zmeu?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets