miercuri, 31 mai 2017
Născute să ucidă! Fructele și legumele care ne pot otrăvi
Fructul lici, sau lycee, poate să
cauzeze o boală misterioasă
Dacă sunt consumate de cineva prea devreme
dimineața, mai ales de cineva care nu a mâncat seara, sau de un copil care nu
este bine hrănit, pot fi toxice sau uneori fatale.
Aceste fructe au cauzat
recent o boală misterioasă care a afectat orașul Muzaffarpur din India, regiunea cu cea mai
mare producție de lici din această țară. În fiecare an, sute de copii sunt
internați în spital cu febră și convulsii. Un studiu recent spune că e posibil
ca îmbolnăvirile să provină de la toxinele de la fructele de lici necoapte. Combinate
cu tensiunea mica și malnutriția, aceste toxine pod duce la scăderea zahărului
din sânge sau la hipoglicemie. Acestea blochează producerea de zahăr în corp care devine periculoasă când dormim. Lici necoapte pot provoca scăderi extreme
ale zahărului din sânge. Acest lucru duce la encefalopatie, o afecțiune a
creierului.
Când fructul ackee devine dușman
Fructul ackee conține aceeași cantitate de otravă dacă e necopt. Natura
toxică a acestui fruct e cunoscută în Jamaica și Africa de Vest unde crește
această plantă. Planta e nativă din Africa, dar a fost trecută Oceanul Atlantic
în timpul comerțului cu sclavi. Astăzi este un simbol national în Jamaica, A devenit chiar un produs traditional pe lângă peștele sărat. Însă localnicii
știu să nu mănânce fructele necoapte sau nepreparate. Este mâncat fiert și
pentru a da savoare. Se știe că, dacă un copil mănâncă un fruct necopt, trebuie
dus la spital sau să i se dea o lingură de zahăr pentru a-i crește glucoza.
Aveți grijă cu cassava
Binecunoscută în Africa, America de Sud și unele părți ale Asiei, cassava
e a treia cea mai importantă sursă de calorii în aceste regiuni după porumb și
orez. Potrivit Băncii Mondiale, hrănește peste 600 de milioane de oameni de pe
glob în fiecare zi. Numit și yucca, este o rădăcină de legumă care e delicioasă
coaptă, prăjită sau fiartă. De
asemenea se face făină din aceasta. Dar poate să fie otrăvitoare, dacă nu este
preparată. Cassava conține cianurp și de aceea trebuie preparată cu atenție. Prepararea
implică fermentarea, cojirea, uscarea și gătirea pentru detoxifierea tuberculilor.
Consumarea crudă a acestei rădăcini poate duce la îngurgitarea de cianură și metabolizarea sa, afectând hormonii tiroidieni și celulele nervoase din creier. Toxinele
din cassava crudă pot duce chiar la paralizie ireversibilă. O tânără din
București a ajuns la spital pentru că a mâncat cassava, în ianuarie 2016.
Stați departe de fructul stea
Fructul e originar din Asia și
poartă acest nume de la forma sa. Fructul stea conține toxine care prezintă riscuri asupra rinichilor. E folosit ca remediu pentru unele neplăceri,
dar, dacă e consumată de cineva care e bolnav de rinichi, poate fi fatal. Fructul
stea conține toxine care afectează creierul și poate cauza tulburări
neurologice, spune Fundașia Națională pentru Rinichi din SUA. Simptomele
intoxicării cu fructul stea includ sughițuri, confuzie și convulsii.
Cartofii pot devin otrăvitori
Cartoful poate deveni otrăvitor când este încolțit sau când devine
verde. Simptomele otrăvirii cu solanină din cartofi sunt: vomă, dureri de
stomac, halucinații sau chiar paralizie.
Fasolea roșie
Multe specii de fasole conțin toxina fitohemaglutin, dar concentrații
mai mari are fasolea roșie. Nivelele de toxine se reduc semnificativ la
fierbere. Consumul de fasole roșie crudă poate duce la vomă, amețeli și diaree.
Dar intoxicarea nu e așa gravă precum în cazul cassavei și a fructului stea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu