Un produs Blogger.

likeboxpopup

miercuri, 21 martie 2018

O veste extraordinară! Nu ratați sub nicio formă oportunitatea excepțională

Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu Piccolo Teatro di Milano și cu Teatrul Național „I. L. Caragiale din București organizează, ȋn perioada 21 – 31 martie 2018, un masterclass în commedia dell’arte susţinut de actorul şi regizorul italian Stefano de Luca.
Acest masterclass se va desfășura zilnic, ȋntre orele 10.00 – 14.00, respectiv 15.00 – 17.00 la Sala Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și își propune inițierea și antrenamentul actorilor în commedia dell’arte.

Stefano de Luca a absolvit
Şcoala de Teatru de la Piccolo Teatro di Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler. Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul Arlecchino, slugă la doi stâpâni în ultima viziune scenică, semnată de Strehler. A fost, de asemenea, director adjunct al Academiei Internaționale de Commedia dell'Arte la celebrul Piccolo Teatro.


Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” se află la cel de-al 11-lea atelier de Arta Actorului, primul de acest fel având loc în anul 2006, prin prezența lui Ferruccio Soleri, care a lucrat cu actorii în tehnicile commediei dell`arte.

Astfel, Centrul „Ion Sava” i-a avut, ca invitați, de-a lungul timpului, pe: Ferruccio Soleri (Măştile commediei dell'arte, 2006), Radu Penciulescu (Shakespeare, 2007 și 2008), Yaemon YamashinaYoshito Sekine, Takashi ZenchikuNoriyoshi Okura și Ryuhei Zenchiku (Teatru japonez Nō, 2009), Andrei Șerban  (Academiile Itinerante de la Ipotești, 2011; Mogoșoaia, 2013; Arad, 2016; ARCUB, 2017) Yuri Kordonsky  (Atelier Cehov, 2017). La finalul anului 2017, Centrul a organizat o întâlnire a Școlilor de Teatru din România („În jurul Artei Actorului. Șapte zile, șapte lecții despre Teatru”), atelierul fiind un bun prilej de studiu și dezbatere a metodei de lucru în Arta Actorului.

Invitat timp de 10 zile, Stefano de Luca va lucra într-un ritm susținut cu actorii participanți, pentru aprofundarea noțiunilor de commedia dell’arte. Acest masterclass este totodată și un omagiu pe care Centrul „Ion Sava” îl aduce marelui artist Giorgio Strehler.
Absolvent al Școlii de Teatru de la Piccolo Teatro din Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler, termină studiile în 1990, obținând diploma în actorie și apoi în regie. Participă la seminarii susținute de Peter Brook, Ian McKellen, Cicely Berry (Royal Shakespeare Company), Carolyn Carlson (Piccolo Teatro) și Lev Dodin (Malîi Teatr, Sankt Petersburg).
Între anii 1995 și 1998, este asistentul de regie al lui Strehler la o serie de spectacole, precum Insula sclavilor” de Pierre de Marivaux, Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, Arlecchino. Slugă la doi stâpâni” de Carlo Goldoni și „La Grande Magia” de Eduardo De Filippo. Colaborează, de asemenea, cu Lamberto Puggelli, Carlo Battistoni, Guido Ceronetti.
Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul „Arlecchino, slugă la doi stâpâni” în ultima viziune scenică a lui Strehler. 
 
A fost director adjunct al Academiei Internaționale de Commedia dell'Arte la celebrul Piccolo Teatro. 
 
Printre spectacolele regizate la Piccolo Teatro se numără: Pinocchio, povestea unei marionete” de Carlo Collodi; Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry; Darwin...în nori” de Luca Boschi, Stefano De Luca, Giulio Giorello; La Barca dei Comici” de Carlo Goldoni, precum și: 
Platonov” („Piesă fără titlu”) de A. P. Cehov, prezentat la cea de-a 8-a ediție a Festivalului UTE; Oreste” de Vittorio Alfieri, cu Massimo Popolizio și Laura Marinoni, pentru Olimpico Teatro di Vicenza; 
Ubu Rege” de Alfred Jarry, pentru Teatrul Național din Timișoara, 1999 (în limba română), unde în 2014 a regizat și „Nopți albe” după F. M. Dostoievski; 
„Cursa de șoareci” de Agatha Christie, cu Adriana Innocenti; „Alcesta” de Euripide (în limba maghiară), pentru Teatrul Odry (din cadrul Universității de Artă Teatrală și Film) din Budapesta; Aceste închipuiri” de Eduardo De Filippo și Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, la Teatrul Radnoti din Budapesta; 
Baal” de Bertolt Brecht și Trei Surori” de A. P. Cehov (în limba germană), produs de Teatrul Wilhelma din Stuttgart.
A înființat compania independentă de teatru Lupusagnus, cu care a montat Trilogia familiei” a dramaturgului italian contemporan Aquilino, Mamma Mammazza” (Teatrul Ringhiera di Milano), Verginella” (Teatrul Filodrammatici, Milano), Canicani” (Teatrul Binario 7 di Monza, Teatro della Cooperativa di Milano). 
 
La Piccolo Teatro, cu ocazia tricentenarului goldonian, pune în scenă, în 2007, La Barca dei Comici” șiDarwin…în nori”, în 2009, un spectacol pentru copii realizat împreună cu Giulio Giorello și Luca Boschi, pentru a celebra două sute de ani de la nașterea omului de știință englez.
Printre cele mai recente creații se numără: Don Giovanni” de Mozart, produs de Teatrul Social din Como și Asociația As.Li.Co; marele succes din primăvara lui 2010, Îndrăgostiții” de Goldoni la Malîi Teatr (Moscova) și la Teatrul Piccolo (Strehler). Tot la Malîi din Moscova montează, cu un succes la fel de mare, Filumena Marturano de Eduardo De Filippo și Slugă la doi stăpâni” de Goldoni.
În 2013, montează Otello, realizat cu ocazia bicentenarului lui Giuseppe Verdi, în cadrul As.Li.Co. (Pomeriggi Musicali), jucat la Teatro degli Arcimboldi di Milano.
A predat cursuri de actorie și regie la universitățile din Moscova, Budapesta, Stoccarda, Shanghai, precum și la Scala din Milano. A ținut cursuri de commedia dell’arte în cadrul universităților Berkeley, UCLA și GITIS (Moscova).0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets