Un produs Blogger.

likeboxpopup

luni, 8 mai 2017

Întâlnire cu trei personalităţi ale vieţii culturale


În cadrul programului
CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL



Sfârşit de stagiune cu trei conferinţe la TNB

În cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, sfârşitul de stagiune la TNB vă prilejuieşte întâlnirea cu trei personalităţi ale vieţii culturale, într-o incitantă înlănţuire de evenimente.

Vreme de trei duminici, două din luna mai şi ultima - la început de iunie, cu începere de la ora 11.00, sunteţi aşteptaţi în sălile Teatrului Naţional din Bucureşti la trei expuneri de mare interes, după cum urmează:


Duminică, 14 mai 2017, ora 11.00, la Sala Pictura a TNB, artistul de talie internaţională Gigi Căciuleanu va susține conferința L`Om Gigi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri. Va fi prima expunere pe teme coregrafice din cadrul acestui program care se derulează, stagiune de stagiune, din 2006, în lumina unei frumoase tradiţii. Conferinţele Teatrului Naţional au fost iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu.
“Liniile pot fi trasate, crede artistul coregraf, pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de școală, adică pe orice suprafață plană transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate și în cele patru dimensiuni, ale continuumului spațiu-timp. Devenind atunci dinamică și vitalitate.
Pașii noștri desenează Trasee pe podele și străzi; roțile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer.
Toate acestea reprezintă Semne vizibile și descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind niște ustensile ale comunicării între ființe observatoare și gânditoare.
Iar pentru cei care doresc, îi oferă și Sensuri (mai mult sau mai puțin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care dorește să sape și să găsească... Metafore.
Dansul este, pe lângă atâtea altele, și linie, și traseu, și semn, și sens. Toate acestea legând între ele niște puncte / clipe.
Dacă ar fi să dau o definiție conceptului de Coregrafie, atunci aș numi-o: drumul cel mai frumos și interesant dintre două puncte imaginate. Așa se face că Poezia se privește în oglinzile Dansului” consideră Gigi Căciuleanu, dansator, coregraf, profesor.

Următoarea duminică, 21 mai 2017, la Sala Mică a TNB, de la ora 11.00, domnul Ștefan Cazimir va susține conferința cu tema Scurtă istorie a Partidului Liber-Schimbist.
„Istoria Partidului Liber-Schimbist, dezvăluie conferenţiarul – distins om al catedrei, om al scrisului dar şi om al cetății – este o amplă notă de subsol la o replică a Scrisorii pierdute. Destinul operei lui Caragiale, la peste un secol de la plămădirea ei, înregistrează astfel un avatar unic, pe care nicio altă operă nu l-a trăit până astăzi și e improbabil că-l va trăi în viitor. Locul Partidului Liber-Schimbist în istoria postdecembristă este fixat definitiv, originalitatea genezei și a manifestărilor sale având darul de a-l face inconfundabil. Nenumărate înjghebări politice vor cădea în cenușa uitării, după ce vor fi umplut cu tumultul lor o vreme, iar Partidul Liber-Schimbist va continua să intrige, să amuze, să contrarieze și să pună pe gânduri, asemenea patronului său spiritual, care l-a împins din ficțiune în realitate”.
Doctor în filologie (1967), Profesor emerit (2011), Ștefan Cazimir a intrat în viața politică în 1990, ca președinte fondator al Partidului Liber-Schimbist.

Duminică, 4 iunie 2017, de la ora 11.00, la Sala Atelier, domnul Cristian Bădiliță va susține ultima conferință a stagiunii la TNB, cu tema Ochelarii lui Mircea Eliade. Pagini salvate din Jurnalul marelui savant.
Cu prilejul împlinirii a 110 ani de la naşterea lui Mircea Eliade (1907-1986), Cristian Bădiliţă, cunoscut istoric al creştinismului timpuriu, poet şi eseist, va depăna povestea salvării unui fragment important din Jurnalul celebrului scriitor-savant. Totul a plecat de la un telefon primit, acum peste douăzeci de ani, de la Paul Barbăneagră, regizorul care ne-a lăsat singurul film-mărturie cu şi despre Mircea Eliade. Paginile salvate au fost recent publicate la Editura Tracus Arte din Bucureşti, însoţite de o Introducere şi peste trei sute de note explicative. Povestea va fi însoţită de imagini şi de lecturi din Jurnalul salvat.


Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021.314.71.71 (Agenţia de bilete)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets