Un produs Blogger.

likeboxpopup

luni, 2 iulie 2018

Senzațional! La Beijing, spectacolul TNB “Furtuna” s-a jucat cu casa închisă şi cu un formidabil succes


Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București a participat, cu trei reprezentanții ale spectacolului Furtuna de William Shakespeare la Festivalul Internațional de Teatru organizat de Teatrul Arta Poporului din Beijing (TAPB). Această companie de teatru, fondată în 1952, a pus în scenă, de la înființarea sa, peste 300 de spectacole în diverse stiluri, de la teme clasice chineze până la adaptări după Molière.

Festivalul internațional pe care îl organizează de opt ediții a devenit un brand cultural al Chinei, prin participarea a numeroase trupe de teatru naționale şi international.

La actuala ediţie, pe lângă Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, care a reprezentat România, au mai fost invitate trupe din Polonia, Rusia, Lituania, Franța și din China.

Turneul Naționalului bucureștean la Beijing a reprezentat o uriașă provocare atât pentru distribuția română, cât și pentru publicul chinez, cu referințe culturale atât de diferite. 

“Spectacolul multipremiat cu succese internaționale semnificative „Furtuna”, într-o montare mai mult decât uluitoare, în care regizorul Alexander Morfov îmbină nuanțele clasice cu cele moderne, umorul cu emoția, a impresionat publicul din Beijing care l-a urmărit fascinate timp de trei ore, relatează Institutul Cultural Român, principalul susţinător financiar al turneului TNB la Beijing.

Renumitul actor Ion Caramitru în rolul Prospero a oferit publicului un joc actoricesc de mare forță și sensibilitate. Împreună cu ceilalți actori, Crina Semciuc (Miranda), Istvan Teglas (Ariel), Mihai Călin (Caliban), Ciprian Nicula (Ferdinand), Andrei Finți (Alonso), Ioan Andrei Ionescu (Antonio), Gavril Pătru (Sebastian), Vitalie Bichir (Gonzalo), Mihai Calotă (Trinculo), Marcelo-S Cobzariu (Stephano), Alexandra Poiană (Nimfa), Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuț Toader, Axel Moustache, Eduard Adam, vor rămâne cu siguranță în memoria de o viață a spectatorilor din Beijing”.
"Spectacolul a fost minunat!", "Teatrul românesc este excelent! ", "Mi-a plăcut deosebit, echipa de actori are o înaltă ținută artistică!" Teatrul Național al României are un nivel ridicat, actorii sunt excelenți, şi mai ales ei au un limbaj corporal viu, contribuind în mare măsură la reușita spectacolului”. Iată câteva reacții ale spectatorilor la încheierea piesei, relatează Luo Dongquan, de la China Radio International (CRI).

Actorii au vorbit în limba română, scenariul înaă a fost tradus de Shang Xiaolei și Pang Jiyang. Shang este o translatoare de limba engleză, iar Pang este șefa catedrei de limba română de la Universitatea de Studii Străine din Beijing. Traducerea în limba chineză a fost subtitrată pe monitoarele care încadrau scena, se mai menţionează în relatarea CRI.
Cele trei reprezentații s-au derulat cu casa închisă, remarcabilă fiind și prezența, în public, a unei majorități impresionante a tinerilor.
În cadrul festivalului, Ion Caramitru, de data aceasta și în calitate de Director general al TNB, a susținut o conferință despre teatrul românesc, cu accentul pe activitatea Naționalului bucureștean. Conferința a fost moderată de unul dintre cei mai cunoscuți actori chinezi de teatru, Pu Cunxin, care, în curând, va interpreta rolul Prospero, rol cu care Ion Caramitru s-a prezentat în fața spectatorilor din Beijing.
Jocul actorilor, regia şi scenografia au reușit să capteze publicul chinez, asigurând o punte ce a risipit diferențele culturale. Fiindcă, mai presus de orice interpretări sau deosebiri culturale, „Furtuna” de la TNB este un spectacol conceput într-un limbaj universal, o piesă despre puterea demiurgică a artei și imaginației.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets