Un produs Blogger.

likeboxpopup

luni, 18 mai 2015

Calculatorul dăunează sau nu ochilor? Cum se menţine o bună igienă vizuală




O mare parte din oameni îşi petrec cea mai mare parte din timp în faţa unui ecran.
Din această cauză au apărut o serie întreagă de boli reale, dar şi mituri şi afirmaţii care sunt adevărate numai pe jumătate. Când are un ecran în faţă, computer sau telefon, ochii fac efort să se focalizeze asupra acestuia mult timp. Acest lucru dă naştere la o oboseală a ochilor, explică oculiştii argentinieni. Pe de altă parte, când ochii se uită mult timpă spre ceva fix, cum ar fi ecranul calculatorului sau al telefonului mobil, clipeşte mai puţin. Acest lucru înseamnă că lacrimile care umidifică în mod natural ochiul se secretă mai puţin, provocând uscarea ochiului. Când privim în jos, lacrimile se evaporă mai puţin de pe suprafaţa ochiului. În privinţa radiaţiilor, trebuie ştiut că nu sunt nucleare, nici radioactive, nici aşa de periculoase cu se tot spune. Când privim ecranul, există raze provocate de o serie de emitenţi (LED-uri, de exemplu), care iradiază lumina spre ochii noştri. Ecranul este o sursă de lumină directă spre ei, care provoacă o încălzire (căldură) care poate accentua problemele de uscare a ochilor. Deci, problemele principale cauzate de ecrane sunt: forţarea continuă de acomodare a ochilor şi uscăciunea oculară.


Pentru a nu avea probleme cu vederea când lucrăm mult la computer şi când privim ecranul telefonului mobil sau tableta trebuie să ţinem seama de:

-Distanţă- cu cât suntem mai aproape de ecran, cu atât face mai mare efort ochiul pentru a focaliza textul. Cu monitoarele portabile efectele nocive se accentuează. Dar şi monitoarele foarte mari, cum ar fi iMac, creează maimulte probleme pentru ochi. Distanţa ideală în cazul ecranelor mobile de la ochi la ecran este de 40.50 centimetri. Cu cât ecranul e mai departe, cu atât ajunge mai puţină căldură şi radiaţie la ochi.

- Iluminarea ambientală: când există o bună iluminjare, pupila nu este atât de dilatată şi muşchii oculari nu fac prea mare efort pentru acomodare. Este valabil şi pentru ecranul televizorului. Nu se privesc ecranele cu lumina stinsă, ci numai cu o lumină foarte bună în încăpere.

- Nu uitaţi să clipiţi. Uitându-ne atent la un obiect, clipim mai puţin, mult mai puţin. Se întâmplă în mod inconştient. Luaţi pauză de la lucrul în faţa ecranului sau privitul ecranului câte 5 minute din timp în timp şi nu uitaţi să clipiţi pentru a preîntâmpina ucăciunea oculară, care  duce la îmbolnăvirea ochilor.

- Ajustaţi corect strălucirea ecranului. Unele persoane întunecă ecranul pentru a economisi bateria, ceea ce este o greşeală. Ecranele opace şi cele prea strălucitoare provoacă oboseală.
-Alte teorii susţin o alterare a ritmurilor circadiene şi tulburarea somnului din cauza luminii ecranului şi a dispozitivelor electronice. În această privinţă, lucrurile nu sunt clare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets