Un produs Blogger.

likeboxpopup

joi, 13 noiembrie 2014

Ce spune istoria despre cum au murit copiii lui Suleyman Magnificul- astăzi:Prinţul Selim

Toată  lumea a urmărit cu sufletul la gură serialul „Suleyman Magnificul”. Iată care a fost cu adevărat destinul fiilor săi, în istorie.
Selim al II-lea (30  mai 1524-3 decembrie 1574) a fost sultanul Imperiului Otoman din anul
1566 și până la moartea sa. Din cauza faptului că îi plăcea să consume alcool, acesta a primit porecla Sarhoş Selim („Selim Alcoolicul“). De asemenea, din cauza faptului că avea o barbă blondă, acesta mai avea și porecla Sarı Selim („Selim Blondul“).
Selim a fost al treilea fiu al lui Suleyman Magnificul și a soției sale Hürrem (Roxelana, Aleksandra Lisowska). Acesta a avut o ascensiune rapidă datorită mamei sale. Mustafa, fiul lui Suleyman din relaţia cu Mahidevran, a devenit un rival și un preferat al ienicerilor. Acesta a fost acuzat de trădare și strangulat. În anul 1545, Selim s-a căsătorit în Konya cu Nurbanu, Cecilia Venier-Baffo, o nobilă venețiană care fusese răpită de pirați pe când era doar o copilă și a devenise sclavă. Mai târziu, acesta a devenit sultan al Imperiului Otoman.
Dintre toți sultanii otomani, Selim a fost singurul care nu se ocupa în mod activ de politică și războaie. El îi lăsa aceste atribuții fiului său vitreg, marele vizir Sokollu Mehmed Pascha. Selim părăsea doar rar palatul Topkapı unde dădea petreceri exagerate, motiv pentru care acesta este privit de cercetători drept un alcoolic. La începutul domniei sale, Selim a încheiat tratate de pace cu toate statele vecine. Moscheea Selimiye a fost construită la porunca sultanului Selim al doilea de către arhitectul Sinan între anii 1568-1575 în Edirne. Selim a trimis misionari musulmani în Indonezia împreună cu 30 000 de ieniceri care trebuiau să sprijine statele asiatice musulmane.
Selim a inițiat campania de cucerire a Ciprului, deoarece se spunea că provoacă tensiuni, nu respectă interesele locuitorilor din regiune și, mai presus de aceasta, Ciprul se afla în centrul spațiului de influență otomană. Situația era dificilă deoarece mai multe flote ale piraților care protejau insula puneau în pericol pelerinajele la locurile sfinte ale Islamului și rutele comerciale dintre Egipt și Imperiul Otoman. Astfel, Selim l-a însărcinat pe Lala Mustafa Pașa în 1571 să cucerească Ciprul. Acesta a reușit să cucerească insula după șase luni de asediu.
În anul 1572, Selim a poruncit renovarea moscheilor Hagia Sophia și Al-Haram din Mecca. Sultanul le-a permis tătarilor din Crimeea în 1572 să ducă o campanie militară împotriva Rusiei. În urma acesteia, Rusia a fost nevoită să plătească tribut otomanilor.
În anul 1573 a fost cucerită Tunisia. Sultanul Selim al doilea a murit în annul 1574 după ce a căzut, aflându-se într-o stare de ebrietate gravă. Trupul acestuia a fost depus în mormântul din fostul baptisteriu al Bisericii Hagia Sophia, care era transformată în moschee.

Atunci când Selim al II-lea a devenit sultan, Imperiul Otoman avea o suprafață de 14.892.000 km². La sfârșitul domniei sale, suprafața s-a mărit, ajungând la 15.162.000 km².

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets