Un produs Blogger.

likeboxpopup

sâmbătă, 10 mai 2014

Aceste simptome prevestesc un atac cerebral

În fiecare an suferă în jur de 270 000 de români un atac cerebral. Cu toate acestea, din ce în ce mai puţini oameni ştiu ce trebuie făcut pentru a evita un atac cerebral.
Un atac cerebral este foarte periculos – în jur de 100 000 de oameni care suferă un atac cerebral mor în timp ce jumate dintre cei care supravieţuiesc rămân cu sechele.
Acestea sunt cele mai importante simptome care prevestesc un atac cerebral :

► o senzaţie bruscă de slăbiciune
► o senzaţie bruscă de paralizie a corpului​
► pierderea bruscă a capacităţii de a vorbi, cei în cauză nu vor mai putea deloc să vorbească sau vor putea vorbi foarte greu
 ► pierderea bruscă a vederii, cei în cauză nu vor mai putea percepe obiecte sau persoane sau vor vedea dublu
► o ameţeală bruscă asociată cu o nesiguranţă la mers (dacă ameţeala este asociată cu o senzaţie de greaţă sau de vomă poate fi vorba de o boală a urechii interne)
 ► în unele cazuri rare, o hemoragie cerebrală poate provoca o durere de cap extrem de puternică, care se va simţi ca o explozie în cap (cu toate acestea, atacul cerebral nu este provocat de regulă în urma unei dureri)
Aveţi grijă însă deoarece nu toate simptomele apar în acelaşi timp înainte de un atac cerebral. Un simptom poate apărea doar pentru câteva momente şi după aceea poate avea loc un atac cerebral. Se poate întâmpla, de pildă, să nu mai puteţi vedea bine pentru câteva secunde şi dup-aia să puteţi vedea din nou bine. În acest caz este recomandat să mergeţi pentru un consult.
Pentru a recunoaşte un atac cerebral trebuie să faceţi aşa numitul FAST-test : FAST este un acronim pentru Face (faţă), Arms (Braţe), Speech (Vorbire) şi Time (Timp). Acest test este folosit pentru formarea personalului medical.
► Face: Rugaţi persoana să zâmbească sau să rânjească. Dacă persoana poate să facă acest lucru doar pe o parte, atunci persoana a suferit o parlaizie pe jumătate de corp
► Arms: Rugaţi persoana să îşi întindă mâinile în faţă şi să ridice palmele. Această poziţie trebuie menţinută timp de 10 secunde. Dacă ar avea de-a face cu o paralizie, persoana nu ar putea să păstreze braţele întinse atâta timp.
 ► Speech: Puneţi persoana să repete o propoziţie. Dacă persoana nu reuşeşte să repete propoziţia în mod coerent, atunci avem de-a face cu o tulburare a vorbirii.
 ► Time: Dacă suspectaţi ceva în urma realizării testului, atunci sunaţi la 112, comunicaţi ce aţi observat şi când s-a întâmplat totul.
Cu cât sunt ajutate mai repede persoanele care suferă atacuri cerebrale cu atât mai repede pot fi ele salvate. După declanşarea atacului cerebral mor în jur de 2 milioane de celule nervoase pe minut. Asta înseamnă că cu cât ajutăm pesoana în cauză mai repede cu atât putem evita posibile sechele serioase.
Până la sosirea ambulanţei, persoana trebuie aşezată orizontal sau pe o parte. Nu îi daţi nimic de băut sau mâncat deoarece se poate îneca. Cel mai indicat ar fi să faceţi un bileţel pe care să notaţi numărul dumneavoastră de telefon şi o listă cu medicamentele pe care le ia persoana care a suferit atacul cerebral.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets