Un produs Blogger.

likeboxpopup

sâmbătă, 5 martie 2016

Talcul poate provoca cancerul?

Lista alimentelor (și a produselor cotidiene) susceptibile de a fi cancerigene nu încetează să se lungească. În prezent, talcul este obiectul tuturor suspiciunilor.

Foarte apreciat pentru atingerea sa blândă și pudrată, talcul este compus mineral provenit din
pulverizarea unei roci - silicatul de magneziu - care face pielea mată și are proprietăți absorbante. Este un produs folosit  încă din Antichitate în aceste scopuri. Poate fi folosit și ca bază neutră de machiaj, împotriva transpirației sau înainte de epilare cu ceară.
Totuși la 24 februarie 2016 verdictul unui proces foarte mediatizat a venit în SUA. Firma Johnson&Johnson (care comercializează produse cosmetice și de igienă printre altele) a fost condamnată să plătească despăgubiri de 72 de milioane de dolari unei familii îndoliată de decesul unei femei de 62 de ani răpusă de un cancer ovarian despre care s-a spus că ar fi fost provocat de talc.
Timp de 35 de ani, defuncta (care trăia într-un orășel din Alabama) folosea talcul zilnic.
Respectați unele precauții de utilizare
Magistratul a considerat într-adevăr că a existat efectiv o legătură între boală și pudra igienică și a socotit că firma Johnson&Johnson ar fi trebuit să prevină consumatorii de riscurile cancerigene. Risc pe care medicii îl consideră plauzibil mai ales când talcul este utilizat asupra părților intime. Pudra albă ar putea provoca o inflamație a ovarelor, ducând la dezvoltarea tumorilor. În tot cazul este ceea ce a pledat avocatul familiei despăgubite din SUA. 1.200 de plângeri împotriva firmei au fost depuse, toate legate de talc și de probleme de sănătate.
Atunci trebuie să oprim utilizarea talcului? Nu neapărat. Căci, în ciuda diferitelor studii realizate în legătură cu această problemă (unul apărut în 2009 sub conducerea Centrului internațional de cercetare asupra cancerului, altul apărut în 2012 și comandat de Agenția Națională de Securitate Sanitară și a Alimentară, a Mediului de Lucru) nicio certitudine nu a putut să fie stabilită.
Totuși pentru limitarea riscurilor, câteva precauții se impun: niciodată să nu utilizați talcul pe mucoase, să îl cumpărați exclusiv din farmacii și faceți un test cutanat cu 24 de ore înainte de utilizare pentru anticiparea reacțiilor alergice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets