Un produs Blogger.

likeboxpopup

marți, 17 iunie 2014

Ce trebuie să facem dacă ne înţeapă o insectă

Se poate întâmpla ca în această perioadă să fim înţepaţi de insecte precum ţânţari, visepi sau albine.
Dacă ştim cu exactitate de insectă ne-a muşcat trebuie urmat următorul ghid:

Ţânţarul

Ţânţarul este de dimensiuni relativi mici, are picioare lungi şi arpi înguste, este de culoare gri-maronie şi are o lungime cuprinsă între 3 şi 7 mm.
Chiar dacă eraţi convinşi că ţânţarul este atras de lumină, acest lucru nu este adevărat. Ţânţarul este atras de căldura corpului şi de transpiraţie. Acesta este deosebit de activ atunci când se înserează.
Dacă sunteţi înţepaţi de un ţânţar, frecaţi locul înţepăturii cu o ceapă. Ceapa previne o posibilă umflătură şi scade tendinţa de a ne scărpina. Nu vă scărpinaţi ca să nu vă iritaţi.
Ca să vă protejaţi de ţânţari, faceţi un duş înainte de a se însera, purtaţi haine deschise la culoare şi daţi-vă cu soluţii împotriva ţânţarilor.

Viespea de pădure sau bărzăunele

Această insectă are o lungime de peste 3 cm, este de culoare neagră cu dungi roşii cu galben şi este atrasă de carne şi dulciuri. Aceasta apare la sfârşitul verii.
În cazul în care sunteţi înţepaţi de această viespre, sugeţi veninul din locul înţepăturii şi scuipaţi. O înţepătură de bărzăune nu este periculoasă, nevinul unei albine fiind de 15 ori mai puternic. O reacţie alergică la o astfel de înţepătură apare de regulă doar în 3 la sută din cazuri.
Dacă vreţi să vă protejaţi de această insectă, nu lăsaţi gunoaie aruncate prin curte şi încercaţi să fiţi calmi. Viespea de pădure vă înţeapă doar atunci când se simte atacată.

Bondarul

Bondarul este rotund, păros şi de culoare geagră cu nişte inele de mai multe culori şi este mai mare decât albina. Acesta este atras de dulciuri precum gemul.
În cazul în care sunteţi înţepaţi trebuie să ştiţi că doar femelele înţeapă. După ce sunteţi înţepaţi, folosiţi un antiinflamant precum Ibuprofenul şi aplicaţi ceva rece în locul unde aţi fost înţepaţi. Bondarii nu sunt purtători de boli.
Dacă vreţi să vă protejaţi de bondari, este de reţinut că bondarii sunt atraşi de mirosurile puternice precum cele emanate de parfumuri, creme sau transpiraţie. Înainte de a vă înţepa, bondarul vă avertizează. Acesta îşi ridică un picior, îndreaptă partea posterioară înspre noi şi bâzâie puternic.

Căpuşa 

Căpuşa are o mărime de aproximativ 4 mm, 1 cm în cazul în care s-a hrănit. Masculii sunt mai mici.
Căpuşa este atrasă de căldura corpului preferând să se hrănească doar în locurile păroase precum cap sau subraţ.
În cazul în care sunteţi înţepaţi de o căpusă trebuie să ştiţi că înţepătura nu este dureroasă, însă căpuşa este purtăoare a peste 100 de tipuri de viruşi, dintre care unii sunt extrem de periculoşi precum borelioza. Scoateţi căpuşa cu mare atenţie cu un cleşte special pentru căpuşe. Uitaţi-vă cu atenţie la locul unde aţi fost înţepaţi, dacă s-a înroşit mergeţi neapărat la doctor.
Ca să vă protejaţi de căpuşe atunci când vă plimbaţi prin iarbă înaltă sau prin pădure purtaţi haine lungi şi acoperiţi-vă capul. 

Visepea 

Viespea este de culoare galbenă cu negru şi este de dimensiuni reduse (aproximativ 20 de mm).  Aceasta este atrasă de dulciuri sau băuturi precum limonadă sau prăjituri, dar şi de carne. Mişcările bruşte la fac agresive.
Dacă sunteţi muşcaţi de o viespe frecaţi cu scuipat locul unde aţi fost înţepaţi. Scuipatul neutralizează veninul. Puneţi apoi ceapă sau gheaţă. În cazul în care dezvoltaţi o reacţie alergică precum urticaria, sunaţi imediat la urgenţe.
Ca să vă protejaţi de viespi fiţi calmi şi nu faceţi mişcări bruşte. Acoperiţi mâncărurile cu ceva şi beţi doar cu paiul.

Tăunul

Tăunul face parte din familia muştelor, are o lungime de până la 25 de mm şi este de culoare gri, maro sau neagră.
Tăunul este atras de animale şi locuri cu o umezeală ridicată precum grajuduri sau zonele mlăştinoase.
Tăunul este purtător de viruşi precum antrax sau borelioză. Dacă sunteţi înţepaţi puneţi o linguriţă fierbinte pe locul înţepăturii. Asta deoarece tăunul transmite o proteină care la o temperatură de peste 40 de grade este distrusă.
Ca să vă protejaţi de tăuni purtaţi haine deschise la culoare şi daţi-vă cu soluţii împotriva ţânţarilor. Săpunul lichid atrage tăunii, care îi omoară.

Albinele

Albinele sunt de culoare galben-maronie, cu un strat de păr în spatele capului. Albinele sunt atrase de flori sau de cosmetice puternic mirositoare.
Dacă sunteţi înţepaţi îndepărtaţi acul şi aplicaţi ceva rece pe locul înţepăturii. Dacă observaţi o înroşire, înseamnă că aţi dezvoltat o reacţie alergică. În cazul acesta, sunaţi la urgenţe.

Albinele devin agresive doar atunci când se simt atacate. Fiţi calmi şi albinele nu o să vă atace. Dacă o albină se aşază pe mână, scuturaţi mâna încet.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets